Selülit


Selülit

Selülit derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde meydana gelir. Oluşan selülitler derinin üst bölümünde pütür pütür bir görüntü bırakır ve fiziksel olarak kendine güvensizliğe sebep olur. Yağ hücrelerinin fazla yağı depolamasının ve östrojen hormonunun da etkisiyle bu hücreler genişler. Kan dolaşımı giderek yetersizleşmeye başlar. Yağ hücrelerinin genişlemesi ise yağ dokusunun aşırı yayılması demektir. Bu yayılma deri altı bağ dokusunu da etkileyerek vücudun normalden daha fazla su tutmasına ve dolayısıyla da kan dolaşımının zayıflamasına neden olur. Vücut kan dolaşımındaki zayıflamayla birlikte, dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşmayla başlar. Bunun sonucu dokular elastikiyetini kaybeder ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm almaya başlar.

Selülit Nasıl Oluşur?

Selülit üç aşamada gelişen bir patolojidir.

Birinci aşama dolaşım bozukluğu ile başlar. Bunun sonucu damar duvarlarından sızan serum, doku aralıklarında toplanarak doku ödemini oluşturur. Ödem bir taraftan kan ile yağ hücreleri arasındaki iletişimin aksamasına ve yağ hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına yol açarken, diğer taraftan bağ dokusunun yapısının bozularak, setleşmesine yol açar.

Bunun sonucu elastikiyetini kaybetmiş fibröz bantlarla çevrili, aşırı büyümüş yağ dokusu hücrelerinden meydana gelmiş nodüller oluşur. Bu İkinci aşama olup, selülite özgü portakal kabuğu görünümü ile karakterizedir.

Üçüncü aşama ise patolojik sürecin devam etmesi sonucu, nodüllerin birbirine yapışarak daha büyük nodülleri oluşturması ve cildin  kapitone bir görünüm alması aşamasıdır. Bu aşamada nodüllerin sinirler üzerine baskısı nedeniyle ağrı oluşabilır.

 

Selülitten Nasıl Korunulur?

· Kilonuzu koruyun. Günde 1500 kalori alın.

· Çok hareket edin, örneğin jogging yapın, bisiklete binin, yüzün, jimnastik yapın.

· Ayrıca vitamin ve mineral alın. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum  metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir.

· Vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydanoz, kereviz, çilek ve pilav  yiyin.

· Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kızartma ve undan uzak durun.

· Derinin kanla beslenmesini teşvik edin. Örneğin masaj eldiveni ile kendi kendinize  yapacağınız masajla, bir sıcak, bir soğuk duşu sorunlu yerlere tutun. Saunanın da yararı  vardır.

 

Selülit Kadınlarda Hangi Bölgelere Yerleşir?

Uyluğun üst kısmı, dizin ve bileğin iç kısımları, kaba et ve baldırların arkası ve üst bacaklara genelde süvari pantolonu şeklinde yerleşir.

 

Selülitin Nedenleri Nelerdir?

1-Hormonal nedenler: Hiper folikülin, yani kadınlarda yumurtalardan salgılanan folikülin hormonunun artışı. Bu hormon, dokularda su tutma özelliği nedeniyle selülite zemin hazırlar.

2-Soya çekim: Anne selülitli ise çocuğunda da selülit görülebilir.

3-Dolaşım bozukluğu (damar yetmezliği): Selülit ve damar yetmezliği birbirine paralel gider. Yani selülit damar yollarında oluşur ve damarları sarar, sıkar. Bu durum kan dolaşımını daha da zorlaştırır ve varisler meydana gelir. Bu da damar yetmezliği, selülit, varis, daha ileri derecede damar yetmezliği olarak gittikçe ciddi boyutlara varır.

 

Selülitin Tedavi Yöntemleri

Mezoterapi: Lenf ve kan dolaşımını rahatlatarak birikmiş yağların eritilmesini sağlar. Deriye belirli açılardan bir çok iğne batırılarak damar uçlarının özel ilaçlarla uyarılmasına ve böylelikle kan dolaşımını hızlandırmaya yarar. Duyarlı sinir uçlarının uyarılması, deri altında damar açıcı reaksiyon meydana getirir ve açılmış kılcal damar uçlarına verilen selüliti giderici ilaçlar doğrudan sorunlu bölgeye etki eder.

 

Radyofrekans: Bu yöntemle, ses dalgalarının kavitasyon etkisiyle selüliti parçalaması ve yağ depolarını azaltması sağlanır.


Selülit tedavilerinin gerçek anlamda etkili olmaları 15 veya 25 seansa bağlı olabilir. Fakat bütün bu yöntemler geri dönüşümlüdür. Yani bol bol su içmek, fazla yağlı beslenmemek, düzenli jimnastik yapmak bu tedaviler esnasında ve sonrasında uyulması gereken kurallardır.